Πώς να χειρίζεστε όσους δεν πιστεύουν ότι είστε άρρωστοι
Φαίνομαι απολύτως υγιής. Κι όμως, πάσχω από μία σπάνια διαταραχή που ονομάζεται Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS)*. Μπορεί να κάθομαι μπροστά σας την ώρα του μεσημεριανού, κι εσείς να μη βλέπετε ούτε ένα σύμπτωμα κάτω από το χαμόγελό μου.
Παρ’ όλα αυτά, εκεί που μπορεί να είμαι απολύτως καλά για τρεις ώρες, μετά, για τις επόμενες έξι, να είμαι κουλουριασμένη στο κρεβάτι, εξαιτίας της ναυτίας, της ζαλάδας και της καταβολής που θα νιώθω. Μπορεί να είμαι μια χαρά για μέρες, και την επόμενη εβδομάδα να βρίσκομαι στο νοσοκομείο.
Το σώμα μου μού κάνει συχνά εκπλήξεις, και μιας και πρόκειται για εκπλήξεις, δεν μπορώ να ξέρω πότε θα συμβούν. Συνεπώς, αν είναι δύσκολο για τους άλλους να καταλάβουν τι μου συμβαίνει, φανταστείτε πώς είναι για εμένα να ζω γνωρίζοντας πως ποτέ δεν θα είμαι σε θέση να ξέρω τι πρόκειται να μου ξημερώσει.
Εάν νοσείτε από μία χρόνια πάθηση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χρειάστηκε κάποια στιγμή της ζωής σας να αντιμετωπίσετε την αμφιβολία πολλών ανθρώπων σχετικά με την κατάστασή σας ‒ λες και δεν σας φτάνουν ήδη οι δυσκολίες της ασθένειάς σας. Αλλά κι αν δεν πάσχετε εσείς από μία χρόνια ασθένεια, μάλλον θα γνωρίζετε κάποιον που ασθενεί και ο οποίος θα έζησε κάτι τέτοιο: την αμφισβήτηση των άλλων.
Επειδή, όμως, κανείς δεν θα πρέπει να χρειάζεται να αντιμετωπίζει τη δυσπιστία του περιβάλλοντός του σχετικά με το πρόβλημά του, ίσως θα ήταν καλό να καθίσετε και να εξηγήσετε στους γύρω σας κάποια πράγματα για τη νόσο σας.
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές για το πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με όσους αμφισβητούν αυτό που βιώνετε. Μόλις καταφέρετε να τις διαχειριστείτε και να τις ακολουθήσετε, σίγουρα θα νιώθετε λιγότερο άγχος, πιο σίγουροι κάθε φορά που θα μιλάτε, αλλά και πολύ πιο δυνατοί.
Είστε, λοιπόν, έτοιμοι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίον θα χειρίζεστε στο εξής όσους σας αμφισβητούνε;
Να είστε σύντομοι. Να είστε ξεκάθαροι. Να έχετε αυτοπεποίθηση.
Θα είστε σύντομοι, ξεκάθαροι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα απαντάτε σε κάποιον που θα εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά με την πάθησή σας. Δεν θα απολογείστε γι’ αυτήν, μιας και δεν είναι δικό σας λάθος.
Όταν, λοιπόν, κάποιος θα σας λέει, «Μα, δεν μοιάζεις άρρωστος», θα απαντάτε ευγενικά: «Σε ευχαριστώ, αλλά είμαι, και πρόκειται για μία καθημερινή πρόκληση. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με αυτήν, δεν έχεις παρά να με ρωτήσεις». Τελεία και παύλα.
Εάν, για παράδειγμα, χρειαστεί να ακυρώσετε ένα ραντεβού, απλά πείτε: «Απόψε παρουσιάζω πολλά συμπτώματα, δεν νιώθω καλά, κι έτσι δεν θα τα καταφέρω. Όμως, ανυπομονώ να βρεθούμε το συντομότερο». Τελεία και παύλα.
Να προσέχετε το πώς αντιδράτε σε αυτά που οι άλλοι λένε. Μην κλονίζεστε. Να τους κοιτάτε στα μάτια και να μιλάτε με απόλυτη ειλικρίνεια, σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Κλείστε το στόμα του δύσπιστου
Υπάρχουν άτομα που απλά αρνούνται να σας πιστέψουν, γι’ αυτό και συχνά έρχονται και σας λένε: «Ίσως απλά έχεις κατάθλιψη» ή «Απλά ξέχνα το. Είναι ζήτημα θέλησης». Τότε εσείς απλά εξηγήστε τους και μάθετέ τους τι σας συμβαίνει. Αλλά μονάχα μία φορά.
Οπότε, μία κατάλληλη απάντηση σε κάποιον που απροκάλυπτα αμφιβάλλει την ασθένειά σας είναι: «Με μεγάλη μου χαρά να σου μάθω πράγματα σχετικά με το νόσημά μου και τα συμπτώματά του εάν κι εφόσον είσαι διατεθειμένος να με ακούσεις. Θα ήθελες να βγούμε κάποια στιγμή έξω και να μιλήσουμε γι’ αυτό;»
Δεν θα υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Δεν θα απολογηθείτε. Και κυρίως δεν θα αναφερθείτε στις δικές του θεωρίες. Εάν απαντήσει ναι, τότε θα βγείτε έξω και θα του εξηγείσετε τι σας συμβαίνει. Εάν εκείνος συνεχίσει να σας αμφισβητεί, τότε απλά θα ζητήστε το λογαριασμό, και με ευγένεια θα αποχωρήσετε χωρίς να δώσετε την οποιαδήποτε εξήγηση.
- Βάλτε όρια
Βάλτε όρια ανάμεσα σε εσάς και στους άλλους. Εξηγείστε ξεκάθαρα στους φίλους και στην οικογένειά σας ότι, λόγω της απρόβλεπτης κατάστασής σας, πιθανότατα συχνά θα λέτε «ίσως» σε σχέση με προσκλήσεις. Δώστε τους να καταλάβουν ποιες θα πρέπει να είναι στο εξής οι απαιτήσεις τους από εσάς, έτσι ώστε να απαλλαχτείτε από αυτό το άγχος.
Επίσης, βάλτε όρια σχετικά με το ποιοι θέλετε να σας περιστοιχίζουν. Πριν συγχυστείτε με κάποιον που σας αμφισβητεί, σκεφτείτε πρώτα εάν του έχετε εξηγήσει ξεκάθαρα τι σας συμβαίνει. Εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να μη σας καταλαβαίνουν και να μη σας πιστεύουν, καλό θα ήταν να πάρετε αποστάσεις από αυτά τα πρόσωπα και να τα βγάλετε από τη ζωή σας. Ωστόσο, μην είστε σκληροί με τους άλλους όταν θα βάζετε όρια.
- Απαλλαχτείτε από την ενοχή
Αυτή είναι μία απλή συμβουλή. Όταν ακυρώνετε κάτι, να το κάνετε με απόλυτη αγάπη και ενδιαφέρον προς το πρόσωπό σας. Μη νιώθετε ενοχές, και κυρίως μην αγχώνεστε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Σημασία έχει να είστε καλά!
- Βρείτε μία Ομάδα Υποστήριξης
Το να μπείτε σε μία Ομάδα Υποστήριξης θα σας βοηθήσει πολύ, και κυρίως στον τρόπο με τον οποίον θα επικοινωνείτε με τους άλλους. Αναζητήστε και δοκιμάστε διάφορες Ομάδες Υποστήριξης, γιατί αυτό που χρειάζεστε είναι να περιστοιχίζεστε από ανθρώπους που αποζητούν να θεραπευτούν και να ζήσουν μία όμορφη ζωή.
Γι’ αυτό, εάν συνδυάσετε και τα πέντε αυτά στάδια, σίγουρα θα αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενώ θα αλλάξει προς το καλύτερο η επικοινωνία σας με τους γύρω σας, με αποτέλεσμα να χειρίζεστε καλύτερα αυτό το δύσκολο κομμάτι της ασθένειας!
*Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) είναι μια διαταραχή κατά την οποία παρατηρείται παρατεταμένη ταχυκαρδία –αλλά όχι και υπόταση– και διάφορα άλλα συμπτώματα ενώ κανείς στέκεται όρθιος.
Κείμενο της Kelly O’Brien.
Πρωτότυπο κείμενο: How To Deal With People Who Don’t Believe You’re Sick
Μετάφραση: Ελίνα Μιαούλη
Πηγή: spanios.gr
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής.
Related Posts
30 εκατ. Ευρωπαίοι ζουν με μία Σπάνια Πάθηση
30 εκατ. Ευρωπαίοι ζουν με μία Σπάνια Πάθηση Η αδιάκοπη αναζήτηση απαντήσεων, το πνεύμα συνεργασίας…
Δρ Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης: Ο καρδιοχειρουργός που δίνει «ανάσες ζωής» στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση
Δρ Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης: Ο καρδιοχειρουργός που δίνει «ανάσες ζωής» στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση Η…
Είκοσι χρόνια με Σκληρόδερμα: Πώς βρίσκω απαντήσεις
Είκοσι χρόνια με Σκληρόδερμα: Πώς βρίσκω απαντήσεις Όταν διαγνώστηκα με Σκληρόδερμα, πριν από 21 χρόνια,…
TikTok, followers και αναπηρία
Πάρτε μέρος στην Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2023 Αμηχανία, λύπηση, δισταγμός, δεύτερες σκέψεις, ακόμα και…