Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας

about
img

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κλαυδιανού 1

Παναγία Φανερωμένη

54632 Θεσσαλονίκη

+30 2310 566 815

estha@estha.gr

estha.gr

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό να παρέχει στήριξη και βοήθεια στους πάσχοντές από Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία), Δρεπανοκυτταρική Νόσο, Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, να προασπίζεται να δικαιώματά τους και να αγωνίζεται για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης, αλλά και ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

Ακόμη συμβάλλει ενεργά στη λειτουργία του προγράμματος Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τη Μεσογειακή Αναιμία του Συνδέσμου Εθελοντών «ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ», στην προσπάθειά του για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων με αίμα. Συνεργάζεται επίσης με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών για τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνοντας ομιλίες και ομαδικές αιμοληψίες.

Για την επίτευξη των σκοπών του, ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας διοργανώνει συνεχώς ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες, αξιοποιεί προγράμματα ΕΣΠΑ, συμμετέχει σε ερευνητικά επιστημονικά προγράμματα, παρεμβαίνει όποτε κριθεί αναγκαίο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έχοντας αγαστή συνεργασία με αρμοδίους κρατικούς φορείς και οργανισμούς.

 

Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία)

 

Σαν σύνδρομα Μεσογειακής Αναιμίας (M.A.) χαρακτηρίζονται ετερογενή κλινικά σύνδρομα που οφείλονται σε γενετικές βλάβες που οδηγούν σε μερική ή ολική καταστολή της σύνθεσης των αλύσεων των φυσιολογικών αιμοσφαιρινών.

Η Μεσογειακή Αναιμία, γνωστή παλαιότερα ως Αναιμία του Cooley, ονομάζεται σήμερα και Θαλασσαιμία και παρουσιάζεται ως μείζον Β-Θαλασσαιμία και ενδιάμεση Θαλασσαιμία.

Έχει εκτιμηθεί ότι υπάρχουν 100.000 ασθενείς με ομόζυγη Β-Θαλασσαιμία σε όλο τον κόσμο. Η Θαλασσαιμία συναντάται με υψηλή συχνότητα στις Μεσογειακές χώρες, όπου και πρωτοαναγνωρίσθηκε και επεκτείνεται στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Στην Άπω Ανατολή επικρατεί η Α-Θαλασσαιμία. Λόγω της συνεχούς μετανάστευσης πληθυσμών από τη μία χώρα στην άλλη, σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία χώρα στον κόσμο χωρίς Θαλασσαιμία.