Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία «LDL»

about
img

Στοιχεία Επικοινωνίας

Στουρνάρη 5

104 32 Αθήνα

+30 210 523 2667

info@hemophiliasociety.gr

www.haemophiliasociety.gr

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία «LDL» έχει χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό, με πρωταρχικό σκοπό τη διεκδίκηση και παροχή κάθε δυνατής επιστημονικής, κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής συμπαράστασης προς τους ασθενείς που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία και τις οικογένειές τους.

 

Αποστολή του Συλλόγου είναι:

  • η συμμετοχή και συνεργασία του Συλλόγου με επιστημονικούς οργανισμούς ή οργανώσεις, καθώς και με άλλους συλλόγους και με κάθε συναφή φορέα, οι οποίοι ασχολούνται με κάθε τρόπο με το ζήτημα της Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης με νέες βελτιωμένες μεθόδους θεραπείας, διάγνωσης και ανίχνευσης φορέων,
  • η ενημέρωση και κάθε μορφής πληροφόρηση του γενικού πληθυσμού, αλλά και ειδικότερα όσων έχουν σχέση με τη νόσο, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν  για αυτή την  «κρυφή» αλλά τόσο απειλητική για τη ζωή ασθένεια,
  • η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και η διεκδίκηση από το κράτος της έμπρακτης ενεργούς συμπαράστασης προς τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

 

Οικογενής Υπερχοληστεριναιμία

 

Η Οικογενής Υπερχοληστεριναιμία είναι μία κληρονομική νόσος του μεταβολισμού στην οποία ένα γενετικό πρόβλημα προκαλεί πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνη και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα σε μία οικογένεια.

Ειδικότερα, το κύριο χαρακτηριστικό κλινικό σημείο της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας είναι η εμφάνιση ξανθωμάτων, τα οποία αξιολογούνται ανεξάρτητα από το αν αφορούν στον ίδιο τον ασθενή ή σε πάσχοντες συγγενείς του και θέτουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα τη διάγνωση της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας.

Τα ξανθώματα αποτελούνται από ινώδη συνδετικό ιστό και κύτταρα με άφθονα σταγονίδια λίπους στο κυτταρόπλασμά τους. Τα ξανθώματα εμφανίζονται συχνότερα στους τένοντες, ενώ στα παιδιά εκδηλώνονται συχνότερα ως οζώδη ξανθώματα. Ωστόσο, τα ξανθώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και να εισχωρήσουν σε οποιονδήποτε ιστό (π.χ. ενδοκρανιακά, οστικά).

Τα τενόντια ξανθώματα εντοπίζονται μεταξύ των ινών των τενόντων και κινούνται μαζί με τους τένοντες. Σχηματίζονται στους αχίλλειους τένοντες, στην κνήμη, στην περιοχή της πρόσφυσης του επιγονάτιου τένοντα και τους εκτατικούς μυς των δακτύλων των χεριών και, σπανιότερα, στους εκτατικούς τένοντες του μεγάλου δακτύλου και του τρικεφάλου και τους τένοντες της ραχιαίας επιφάνειας της παλάμης.

Τα οζώδη δερματικά ξανθώματα εμφανίζονται στους αγκώνες, στα γόνατα, στους γλουτούς και αφορούν συνήθως στα παιδιά. Μπορεί να εμφανιστούν ως μεμονωμένο ξάνθωμα ή ως πολλαπλά ξανθώματα. Επίσης το μέγεθός τους ποικίλλει από μεγέθους φακής μέχρι λεμονιού/πορτοκαλιού.

Τα ξανθελάσματα εμφανίζονται στο δέρμα των βλεφάρων και θέτους τη διάγνωση της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας μόνο στο 40% των περιπτώσεων.

Η εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων ως επακόλουθο της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας αποτελεί τη σοβαρότερη επιπλοκή. Παρόλο που οι κλινικές εκδηλώσεις τη αθηρωμάτωσης στην παιδική ηλικία των υγιών παιδιών είναι σχεδόν ανύπαρκτες, η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί αιτιολογικό μηχανισμό προαγωγής της αθηρογένεσης.